Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliği (Seri No: 69)

Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebligi (Seri No: 69)

(29.09.2016) 
 

 29 Eylül 2016 PERSEMBE
Resmî Gazete
Sayi : 29842

TEBLIG

Maliye Bakanligi (Gelir Idaresi Baskanligi)’ndan:
EMLAK VERGISI KANUNU GENEL TEBLIGI
(SERI NO: 69)

Amaç ve kapsam
MADDE 1 – (1) Bu Tebligin amaci, 15/7/2016 tarihli ve 6728 sayili Yatirim Ortaminin Iyilestirilmesi Amaciyla Bazi Kanunlarda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun ile 29/7/1970 tarihli ve 1319 sayili Emlak Vergisi Kanununun “Geçici muafliklar” baslikli 5 inci maddesine (g) fikrasi ve 15 inci maddesine (e) fikrasi eklendiginden söz konusu düzenlemelere yönelik hususlari açiklamaktir.
Yasal düzenlemeler

MADDE 2 – (1) 6728 sayili Kanunun 39 uncu maddesi ile 1319 sayili Kanunun “Geçici muafliklar” baslikli 5 inci maddesinin (f) fikrasindan sonra gelmek üzere;
“g) Yatirim Tesvik Belgesi kapsaminda insa edilen binalar, insalarinin sona erdigi tarihi takip eden bütçe yilindan itibaren bes yil süre ile geçici muafiyetten faydalandirilir.” fikrasi eklenmistir.
(2) 6728 sayili Kanunun 40 inci maddesi ile 1319 sayili Kanunun “Geçici muafliklar” baslikli 15 inci maddesinin (d) fikrasindan sonra gelmek üzere;
“e) Yatirim Tesvik Belgesi kapsaminda yapilan yatirimlar için iktisap olunan veya tahsis edilen araziler Yatirim Tesvik Belgesi süresince.” fikrasi eklenmistir.
(3) Söz konusu düzenlemelerin yürürlük tarihi 1/1/2017 olarak belirlenmistir.
Yatirim Tesvik Belgesi kapsaminda insa edilen binalar için geçici emlak vergisi muafiyeti uygulamasi

MADDE 3 – (1) Yapilan düzenleme ile Yatirim Tesvik Belgesi kapsaminda insa edilen binalar, insalarinin sona erdigi tarihi takip eden bütçe yilindan itibaren bes yil süre ile geçici emlak vergisi muafiyetinden faydalanabilecektir. Söz konusu muafiyet, bina insaatinin sona ermesini takip eden bütçe yilindan itibaren baslayacak olup binanin kismen kullanilmaya baslanilmasi halinde ise muafiyet kismen kullanilmaya baslanilan kisimlar için uygulanacaktir.
(2) Geçici emlak vergisi muafiyetinden faydalanabilmek için;
a) Bina insaatinin Yatirim Tesvik Belgesinin tamamlama vizesinin yapilacagi tarihten önce sona ermis olmasi, 
b) Yeni insa edilen binaya iliskin olarak 1319 sayili Kanunun 23 üncü maddesi geregi verilecek olan emlak vergisi (bina) bildirimiyle birlikte Yatirim Tesvik Belgesinin bir örneginin de ilgili belediyeye verilmesi,
gerekmektedir.
(3) Ancak, Yatirim Tesvik Belgesinin bir örneginin ilgili belediyeye emlak vergisi (bina) bildirimi ile birlikte verilmemis olmasi, geçmis yillara iliskin olarak geçici emlak vergisi muafiyetinden faydalanabilme hakkini düsürmeyecektir.
(4) Düzenlemenin yürürlüge girdigi 1/1/2017 tarihinden sonra alinan Yatirim Tesvik Belgesi kapsaminda insa edilen binalar geçici emlak vergisi muafiyetinden faydalanabilecektir. Bu muafiyetin uygulanmasinda, yeni insa edilen binalara iliskin ilgili belediyeye verilecek olan emlak vergisi (bina) bildirimiyle birlikte Yatirim Tesvik Belgesinin bir örneginin de verilmis olmasi gerekmekte olup binalar geçici emlak vergisi muafiyetinden insalarinin sona erdigi tarihi takip eden bütçe yilindan itibaren bes yil süre ile faydalanabilecektir.

ÖRNEK 1: 3/5/2017 tarihinde alinan ve 2 yilda tamamlama vizesinin yapilacagi varsayilan Yatirim Tesvik Belgesi kapsamindaki binanin insasi 1/4/2018 tarihinde sona erecektir. Bu binaya iliskin olarak ilgili belediyeye verilecek olan emlak vergisi (bina) bildirimiyle birlikte Yatirim Tesvik Belgesinin bir örneginin de verilmis olmasi durumunda söz konusu bina, insasinin sona erdigi yili takip eden bütçe yilinin basindan itibaren 2019 ila 2023 yillari arasinda (bes yil süreyle) emlak vergisinden muaf olacaktir.
(5) Düzenlemenin yürürlüge girdigi 1/1/2017 tarihinden önce alinan ve bu tarih itibariyla tamamlama vizesi yapilmamis olan Yatirim Tesvik Belgesi kapsaminda insa edilen binalar için geçici emlak vergisi muafiyeti uygulamasi asagidaki sekilde olacaktir.
a) Düzenlemenin yürürlüge girdigi 1/1/2017 tarihinden önce alinmis ve bu tarih itibariyla tamamlama vizesi yapilmamis olan Yatirim Tesvik Belgesi kapsaminda insa edilen ve insalari 1/1/2017 tarihinden sonra sona eren binalar, insalarinin sona erdigi tarihi takip eden bütçe yilindan itibaren bes yil süre ile geçici emlak vergisi muafiyetinden faydalanabilecektir. Söz konusu binalara iliskin ilgili belediyeye verilecek olan emlak vergisi (bina) bildirimiyle birlikte Yatirim Tesvik Belgesinin bir örneginin de verilmesi gerekmektedir.

ÖRNEK 2: 1/9/2015 tarihinde alinan ve 3 yilda tamamlama vizesinin yapilacagi varsayilan Yatirim Tesvik Belgesi kapsamindaki binanin insasi 1/5/2017 tarihinde sona erecektir. Bu binaya iliskin olarak ilgili belediyeye verilecek olan emlak vergisi (bina) bildirimiyle birlikte Yatirim Tesvik Belgesinin bir örneginin de verilmis olmasi durumunda söz konusu bina, insasinin sona erdigi yili takip eden bütçe yilinin basindan itibaren 2018 ila 2022 yillari arasinda (bes yil süreyle) emlak vergisinden muaf olacaktir.
b) Düzenlemenin yürürlüge girdigi 1/1/2017 tarihinden önce alinmis ve bu tarih itibariyla tamamlama vizesi yapilmamis olan Yatirim Tesvik Belgesi kapsaminda insa edilen ve insalari 1/1/2017 tarihinden önce sona eren binalara iliskin olarak, 1/1/2017 tarihine kadar geçen süreler için geçici emlak vergisi muafiyeti uygulanmayacak olup Yatirim Tesvik Belgesinin bir örneginin ilgili Belediyeye verilmesi durumunda, 5 yillik muafiyet süresinden muafiyetin uygulanmadigi süreler düsüldükten sonra kalan süre kadar emlak vergisi muafiyeti uygulanacaktir.

ÖRNEK 3: 4/5/2014 tarihinde alinan ve 3 yilda tamamlama vizesinin yapilacagi varsayilan Yatirim Tesvik Belgesi kapsamindaki binanin insasi, 15/12/2014 tarihinde sona ermis ve binaya iliskin emlak vergisi (bina) bildirimi zamaninda verilmistir. Söz konusu binanin insasi, düzenlemenin yürürlük tarihinden önce sona erdigi için 2015 ve 2016 yillarina iliskin olarak geçici emlak vergisi muafiyetinden faydalanilamayacaktir. Ancak, anilan düzenlemenin 1/1/2017 tarihi itibariyla yürürlüge girmesi nedeniyle bu bina 5 yillik muafiyet süresinden kalan 3 yil boyunca yani 2017, 2018 ve 2019 yillari için emlak vergisinden muaf olacaktir.
(6) Düzenlemenin yürürlüge girdigi 1/1/2017 tarihinden önce tamamlama vizesi yapilmis olan Yatirim Tesvik Belgesi kapsaminda insa edilen binalar, geçici emlak vergisi muafiyetinden faydalanamayacaktir.

ÖRNEK 4: 15/12/2014 tarihinde alinan ve 2 yilda tamamlama vizesinin yapilacagi varsayilan Yatirim Tesvik Belgesi kapsamindaki binanin insasi, 30/11/2016 tarihinde sona erecektir. Söz konusu Yatirim Tesvik Belgesinin tamamlama vizesinin düzenlemenin yürürlük tarihinden (1/1/2017) önce yapilacak olmasi nedeniyle bu bina geçici emlak vergisi muafiyetinden faydalanamayacaktir.

ÖRNEK 5: 10/8/2014 tarihinde alinan ve 2 yilda tamamlama vizesinin yapilacagi varsayilan Yatirim Tesvik Belgesi kapsamindaki binanin insasi, 10/3/2017 tarihinde sona erecektir. Söz konusu Yatirim Tesvik Belgesinin tamamlama vizesinin düzenlemenin yürürlük tarihinden (1/1/2017) önce yapilmis olmasi nedeniyle bu bina geçici emlak vergisi muafiyetinden faydalanamayacaktir.
Yatirim Tesvik Belgesi kapsaminda yapilan yatirimlar için iktisap olunan veya tahsis edilen arazilere iliskin geçici emlak vergisi muafiyeti uygulamasi

MADDE 4 – (1) Yapilan düzenleme ile Yatirim Tesvik Belgesi kapsaminda yapilan yatirimlar için iktisap olunan veya tahsis edilen araziler, Yatirim Tesvik Belgesinin tamamlama vizesi yapilincaya kadar geçici emlak vergisi muafiyetinden faydalanabilecektir. 1319 sayili Kanunun 12 nci maddesi hükmü geregi, buradaki arazi tabiri arsalari da kapsar.
(2) 1319 sayili Kanunun 15 inci maddesinde, geçici emlak vergisi muafiyetinden faydalanilabilmesi için arazinin bu maddede yazili cihetlere tahsis edilmis oldugunun (yatirimlar için iktisap veya tahsis edildiginin) ilgili belediyeye bütçe yili içinde bildirilmesinin sart oldugu, muafiyetlerin arazinin tayin olunan cihetlere tahsis edildigi yili takip eden bütçe yilindan itibaren baslayacagi, bu süre zarfinda bildirim yapilmazsa muafiyetin, bildirimin yapildigi yili takip eden bütçe yilindan itibaren geçerli olacagi, bu takdirde bildirimin yapildigi bütçe yilinin sonuna kadar geçen yillara ait muafiyet hakkinin düsecegi hükme baglanmistir.
(3) Geçici emlak vergisi muafiyetinden faydalanabilmek için;
a) Yatirim Tesvik Belgesinin tamamlama vizesinin yapilacagi tarihten önce arazinin iktisap olunmasi veya tahsis edilmesi,
b) Arazinin Yatirim Tesvik Belgesi kapsaminda yapilan yatirimlar için iktisap olundugunun veya tahsis edildiginin, Yatirim Tesvik Belgesinin bir örnegiyle birlikte ilgili belediyeye bütçe yili içerisinde bildirilmesi,
gerekmektedir.
(4) Ancak, keyfiyetin bütçe yili içerisinde bildirilmemesi durumunda, bildirimin yapildigi bütçe yilinin sonuna kadar geçen yillara ait muafiyet hakki düsecektir.
(5) Düzenlemenin yürürlüge girdigi 1/1/2017 tarihinden sonra alinan Yatirim Tesvik Belgesi kapsaminda yapilan yatirimlar için iktisap olunan veya tahsis edilen araziler, söz konusu belge kapsaminda yapilan yatirimlar için iktisap olundugunun veya tahsis edildiginin Yatirim Tesvik Belgesinin bir örnegi ile ilgili belediyeye bildirilmeleri durumunda iktisap olunduklari veya tahsis edildikleri yili takip eden bütçe yilindan itibaren Yatirim Tesvik Belgesinin tamamlama vizesinin yapildigi yilin sonuna kadar geçici emlak vergisi muafiyetinden faydalanabilecektir.

ÖRNEK 6: 8/3/2017 tarihinde alinan ve 3 yilda tamamlama vizesinin yapilacagi varsayilan Yatirim Tesvik Belgesi kapsaminda yapilan yatirim için 22/3/2018 tarihinde iktisap olunan 3.000 m2 büyüklügündeki arazinin, Yatirim Tesvik Belgesi kapsaminda yapilan yatirimlar için iktisap olundugunun 2018 yili içinde bu belgenin bir örnegi ile ilgili belediyeye bildirilmesi durumunda bu arazi, 2019 ve 2020 yillari için iki yil süreyle emlak vergisinden muaf olacaktir.
(6) Düzenlemenin yürürlüge girdigi 1/1/2017 tarihinden önce alinan ve bu tarih itibariyla tamamlama vizesi yapilmamis olan Yatirim Tesvik Belgesi kapsaminda yapilan yatirimlar için iktisap olunan veya tahsis edilen arazilere iliskin geçici emlak vergisi muafiyeti uygulamasi asagidaki sekilde olacaktir.
a) Düzenlemenin yürürlüge girdigi 1/1/2017 tarihinden önce alinmis ve bu tarih itibariyla tamamlama vizesi yapilmamis olan Yatirim Tesvik Belgesi kapsaminda yapilan yatirimlar için 1/1/2017 tarihinden sonra iktisap olunan veya tahsis edilen araziler, söz konusu belge kapsaminda yapilan yatirimlar için iktisap olundugunun veya tahsis edildiginin bu belgenin bir örnegi ile ilgili belediyeye bildirilmesi durumunda, iktisap olunduklari veya tahsis edildikleri yili takip eden bütçe yilindan itibaren Yatirim Tesvik Belgesinin tamamlama vizesinin yapildigi yilin sonuna kadar geçici emlak vergisi muafiyetinden faydalanabilecektir.

ÖRNEK 7: 4/3/2016 tarihinde alinan ve 3 yilda tamamlama vizesinin yapilacagi varsayilan Yatirim Tesvik Belgesi kapsaminda yapilan yatirim için 15/6/2017 tarihinde tahsis edilen 4.500 m2 büyüklügündeki arazinin, Yatirim Tesvik Belgesi kapsaminda yapilan yatirim için tahsis edildiginin 2017 yili içinde bu belgenin bir örnegi ile ilgili belediyeye bildirilmesi durumunda bu arazi, 2018 ve 2019 yillari için emlak vergisinden muaf olacaktir.
b) Düzenlemenin yürürlüge girdigi 1/1/2017 tarihinden önce alinmis ve bu tarih itibariyla tamamlama vizesi yapilmamis olan Yatirim Tesvik Belgesi kapsaminda yapilan yatirimlar için 1/1/2017 tarihinden önce iktisap olunan veya tahsis edilen arazilerin, söz konusu belge kapsaminda yapilan yatirimlar için iktisap olundugunun veya tahsis edildiginin bu belgenin bir örnegi ile ilgili belediyeye 2017 yili emlak vergisinin 1 inci taksitinin ödeme süresinin sonuna kadar bildirilmesi durumunda, 1/1/2017 tarihinden itibaren Yatirim Tesvik Belgesinin tamamlama vizesinin yapildigi yilin sonuna kadar geçici emlak vergisi muafiyetinden faydalanabilmesi mümkün olacaktir.

ÖRNEK 8: 2/6/2015 tarihinde alinan ve 4 yilda tamamlama vizesinin yapilacagi varsayilan Yatirim Tesvik Belgesi kapsaminda yapilan yatirim için 1/6/2016 tarihinde iktisap olunan arazinin, Yatirim Tesvik Belgesi kapsaminda iktisap olundugunun bu belgenin bir örnegi ile ilgili belediyeye 2017 yilinin Mart ayi içinde bildirilmesi durumunda, 2017, 2018 ve 2019 yillari için üç yil süreyle emlak vergisi muafiyetinden faydalanabilecektir.
(7) Düzenlemenin yürürlüge girdigi 1/1/2017 tarihinden önce tamamlama vizesi yapilmis olan Yatirim Tesvik Belgesi kapsaminda yapilan yatirimlar için iktisap olunan veya tahsis edilen araziler, geçici emlak vergisi muafiyetinden faydalanamayacaktir. 

ÖRNEK 9: 10/4/2014 tarihinde alinan ve 2 yilda tamamlama vizesinin yapilacagi varsayilan Yatirim Tesvik Belgesi kapsamindaki yatirim için 27/3/2015 tarihinde iktisap olunan arazi, söz konusu Yatirim Tesvik Belgesinin tamamlama vizesinin düzenlemenin yürürlük tarihinden (1/1/2017) önce yapilmis olmasi nedeniyle geçici emlak vergisi muafiyetinden faydalanamayacaktir.

ÖRNEK 10: 15/7/2013 tarihinde alinan ve 3 yilda tamamlama vizesinin yapilacagi varsayilan Yatirim Tesvik Belgesi kapsamindaki yatirim için 9/2/2017 tarihinde tahsis edilen arsa, söz konusu Yatirim Tesvik Belgesinin tamamlama vizesinin düzenlemenin yürürlük tarihinden (1/1/2017) önce yapilmis olmasi nedeniyle geçici emlak vergisi muafiyetinden faydalanamayacaktir.
Yatirim Tesvik Belgesinin iptal edilmesi durumu

MADDE 5 – (1) Yatirim Tesvik Belgesinin iptali durumunda, bu belge kapsaminda insa edilen binalar ile yapilan yatirimlar için iktisap olunan veya tahsis edilen arazilere iliskin olarak muafiyetten faydalanildigi için tahsil edilmeyen emlak vergileri, 4/1/1961 tarihli ve 213 sayili Vergi Usul Kanunu ve 21/7/1953 tarihli ve 6183 sayili Amme Alacaklarinin Tahsil Usulü Hakkinda Kanun hükümleri çerçevesinde ilgili belediyelerce tahsil edilecektir.
Yürürlük

MADDE 6 – (1) Bu Teblig 1/1/2017 tarihinde yürürlüge girer.
Yürütme
MADDE 7 – (1) Bu Teblig hükümlerini Maliye Bakani yürütür.